Ręcznie wykonany, ostrzony dwustronnie nóż kuchenny o wszechstronnym zastosowaniu, przeznaczony m.in. do krojenia mięsa, warzyw i ryb. Ekstremalnie wytrzymała klinga, w której twardy rdzeń (VG-10) okuto 63 warstwami wysoko i niskowęglowej stali nierdzewnej, jest wykończona na czarny mat z wyszlifowaną krawędzią tnącą. Tradycyjna, ośmiokątna rękojeść gwarantuje pewny chwyt i powstała z cennego, trudno dostępnego drewna hurmy hebanowej (Diospyros ebenum). Ten szlachetny materiał posiada niespotykane walory estetyczne, a ponieważ cechuje się dużą gęstością i twardością, jest także bardzo trwały.
Ostrze – Najwyższej jakości 63-warstwowa stal nierdzewna (czarny mat)
Twardość ostrza – 58 +/-1 HRC
Rękojeść – Uchwyt z hebanu zakończony pierścieniem z jasnego bawolego rogu
Waga – 180g
VG-10 to specjalna czysto tnąca stal, opracowana przez firmę Takefu Special Steel do produkcji noży i wytwarzana z najlepszych jakościowo rud żelaza. Ze względu na zawartość chromu, wanadu, molibdenu i kobaltu jest klasyfikowana jako tzw. super stal o wysokiej odporności na ścieranie i niezrównanej wytrzymałości. Należy do najbardziej cenionych materiałów w świecie japońskich noży, ponieważ jest odporna na korozję, gwarantuje długotrwałą ostrość, a zarazem jej szlifowanie nie sprawia użytkownikom kłopotu. Piękne ostrza z tzw. stali damasceńskiej są wyjątkowo mocne i wygodne w użytkowaniu na co dzień, a przy zachowaniu odpowiedniej dbałości – posłużą właścicielowi przez całe życie.